Zeilen kopen: wat u moet weten

Zeilen

Als je geen one-design klasse vaart, waarin materiaal, constructie en maatvoering van de zeilen precies zijn geregeld, zul je een aantal beslissingen moeten nemen. De eerste prioriteit is altijd de keuze van de stof, maar er moet ook rekening worden gehouden met het aantal en de grootte van de riffen, evenals of u de voorkeur geeft aan lange of korte latten. Welke criteria ook van belang zijn bij het kiezen van een zeil leest u in onze zeilgids.

Er zijn in wezen vier categorieën zeilen die in de loop van de tijd moeten worden vernieuwd:

  • grootzeil
  • voorzeil
  • stormzeil
  • Downwind en downwind zeilen

Dit hangt natuurlijk af van het gebruik van de boot, maar ook van de frequentie, intensiteit en de omstandigheden waarin je veel vaart. Een nieuw grootzeil

Zogenaamde doorgelat grootzeilen waren vroeger exclusief voorbehouden aan multihulls, maar zijn tegenwoordig ook te vinden op tal van rubberboten en kieljachten. Daar zijn twee redenen voor: ten eerste behouden de zeilen met doorlopende latten hun vorm beter en ten tweede hebben ze een langere levensduur omdat ze niet worden blootgesteld aan klapperen, wat het doek zelfs bij harde wind kan beschadigen. Maar is een enorm pluspunt. maar het heeft ook nadelen, zoals een hoger gewicht en natuurlijk hogere kosten. Omdat latten, zeker als ze licht zijn en gemaakt van koolstofvezel, en de daarbij behorende soepel lopende schuiven die het zeil en de latten met de mast verbinden, duur zijn. Ook de mastschuiven slijten, omdat ze grotendeels van aluminium zijn en op plastic ballen op een lange rail aan de mast op en neer lopen. Ze staan ​​vaak onder grote stress, waardoor ze verslijten. Toch loont deze investering vaak de moeite, zeker als je de boot nog wat langer in bezit wilt hebben. Veel zeilen worden standaard geleverd met twee riffen, maar voor zeilers met serieuze plannen is dat misschien niet genoeg. Als je op zwaar weer voorbereid wilt zijn, moet je proberen minimaal drie riffen in het grootzeil te kunnen binden, waarmee de lengte van het voorlijk met 40 procent kan worden verminderd en het zeiloppervlak kan worden teruggebracht tot een acceptabel niveau in de geval van een hack. Sommigen beweren zelfs dat vier reefpunten zinvol zijn, omdat het je de moeite bespaart om een ​​trysail in een storm te zetten.

Een nieuw voorzeil

In het verleden werden op bijna alle cruiseboten 130 of 140 procent overlappende rolgenua’s aangetroffen. Dit leverde goede prestaties op bij lichte tot matige wind, maar ook nadelen, zoals slechte ligging wanneer een groot deel van de genua moest worden weggerold door teveel wind en natuurlijk veel moeite bij het strak trekken van de dekens na het overstag gaan . Dit is allemaal bekend en er zijn enkele goede oplossingen hiervoor ontwikkeld zoals de niet-overlappende zelfkerende jib. Ze hebben niet bepaald veel pk’s als er weinig wind staat, maar ze hoeven niet meteen opgerold te worden als het een beetje waait, en hebben daardoor een veel betere vorm, wat goed is voor de vaareigenschappen, zeker als het tegen de wind in gaat. En omdat de voet van zo’n fok veel korter is, hoef je na een overstag niet altijd de lier aan te zwengelen totdat het onderdeel strak staat en goed staat.

Als u uw boot ook heeft uitgerust met een uitneembare binnenvoorstag, dan wilt u er waarschijnlijk ook een zwaarweerfok aan bevestigen, zodat hij bij frisse of harde wind (meer dan 25 knopen) nog steeds gemakkelijk kan worden opgedoken. Zo’n zeil past vaak beter bij een gereefd grootzeil, waardoor de boot ook beter in balans is. Welke boottypes welke zeilen hebben, kunt u vinden in onze gids voor zeilboottypes.

Veel rolvoorzeilen hebben nu ook een soort profielloef (bijvoorbeeld een schuimkussen) dat zou moeten helpen de vorm van het zeil te verbeteren wanneer het zeil gedeeltelijk is opgevouwen. De blauwe stoffen streep in het voorlijk, die het zeil beschermt tegen de schadelijke UV-stralen van de zon als het opgevouwen is, is een beetje uit de mode geraakt. Enerzijds maakt het het leven wat ingewikkelder omdat je nu een aparte zeilhoes (een soort van ritssok) op een aparte val in de haven moet trekken, anderzijds zijn deze UV-strips ook een belangrijke reden waarom gedeeltelijk opgerolde voorzeilen staan ​​zo slecht.

Een nieuw stormzeil

Een stormfok zou onderdeel moeten zijn van de zeilen van elk jacht dat op open water vaart en af ​​en toe tegen zeer harde wind moet kunnen opdraaien, zoals een zwaar reefbaar grootzeil. Dit omvat ook een trysail, die kan worden ingesteld in plaats van het grootzeil als het ergste komt, en dit helpt de boot beter te balanceren in een storm en het grootzeil te beschermen tegen mogelijke schade.Een correct gedimensioneerde stormfok mag slechts 5 procent van het oppervlak en maximaal 65 procent van de hoogte van de voorzeildriehoek hebben.

Eerst meten, dan kopen

Historisch gezien is er veel minder standaardisatie op zeiljachten dan op bijvoorbeeld motorboten. Deze trend begint langzaam te veranderen omdat klassen met één ontwerp met strikte meetvoorschriften steeds populairder worden, maar in het algemeen moet men er niet van uitgaan dat de zeilen van twee boten van hetzelfde type exact hetzelfde gedimensioneerd of aangelegd zijn. Ook al zouden de lengtes van de lijnen allemaal gelijk moeten zijn, toch kunnen zwanenhalsfittingen en reefapparatuur anders zijn (bijvoorbeeld door een doorontwikkeling van het betreffende bootmodel), waardoor ook de positie van de vingerhoeden verschuift. Je kunt in ieder geval het beste de zeilmaker vragen om de gedetailleerde maten op te nemen zodat alles uiteindelijk past. Het maakt niet uit waar het zeil wordt gemaakt (bijvoorbeeld in het Verre Oosten, waar veel zeilmakers mensen inhuren om te werken).

Andere Overwegingen

De verwerking en de apparatuur beïnvloeden de werktijd en de prijsstelling. Men komt in de verleiding om in de buurt te sparen, wat ongetwijfeld de aankoopprijs verlaagt, maar men moet ook bedenken dat niets duurder is dan goedkope goederen. In het onderhavige geval zou je er een nieuw zeil mee kunnen zetten dat niet lang zijn vorm behoudt, dat snel verslijt doordat de benodigde verstevigingen niet of slordig zijn aangebracht, of doordat er materiaal van inferieure kwaliteit is gebruikt. Neem bijvoorbeeld de lattenzakken die op een volledig doorgelat zeil verstevigd zijn. Een goedkoop product kan Dacron hebben, dat snel verslijt, terwijl een zeil van hogere kwaliteit met hetzelfde ontwerp een doek met aramidevezels gebruikt voor deze versterkingen, dat veel resistenter is, minder rek toelaat en vaak lichter is – maar ook meer duur. Het is daarom raadzaam om voor de aanschaf met de zeilmaker te overleggen waar het nieuwe zeil voor bedoeld is en hoe lang het idealiter mee moet voordat het weer wordt vervangen.

Meer informatie kun ´t u verkrijgen via thesailfactory.nl.

Zeilen kopen: wat u moet weten
Schuiven naar boven