Corsica – De mooiste bestemmingen in de Balagne en omgeving

Corsica

Ik sta er altijd versteld van wat voor droomeilanden er in Europa zijn. Corsica is er daar één van. De turkooisblauwe zee, het witte zandstrand en de afgelegen baaien inspireren zwemmers, ruige kustlijnen en bergliefhebbers met steile bergen. En ik? Precies deze combinatie van beide! Omdat ik tijdens een reis gemakkelijk hoge bergen kan opklauteren en tegelijkertijd de mooiste stranden kan verkennen.

En het ideale startpunt daarvoor is de Balagne. Want juist in deze heuvelachtige en vruchtbare streek tussen de kustplaatsen Calvi en Ile-Rousse, die vaak de “Tuin van Corsica” wordt genoemd, ontmoeten bergen en strandparadijzen elkaar. In dit artikel leest u welke excursiebestemmingen u niet mag missen tijdens uw vakantie Corsica.

De Agriates-woestijn

Het eenzame stuk kust tussen de Plage d’Ostriconi en de kustplaats Saint-Florent staat bekend als de “Agriatiaanse woestijn”. Maar de naam is bedrieglijk. Want de rotswoestijn langs de 40 kilometer lange kust kleurt groen en bloeit in de lente in de mooiste kleuren. De hele regio kan alleen te voet, met de fiets of in een terreinwagen worden verkend – misschien maakt deze eenzaamheid en afzondering het zo aantrekkelijk. Ook in de zomer vind je hier geen hordes toeristen. De beste indruk van het ruige landschap krijgt u tijdens een wandeling, bijvoorbeeld naar de Punta Liatoggiu, een 280 meter hoog uitkijkpunt boven de Plage d’Ostriconi. Het begint bij het restaurant “Le Jardin” aan de N1197 en leidt langs de kust van Sentier langs de witte zandstranden van Vana en Ostriconi tot aan de ruige bergrug, vanwaar er een fantastisch uitzicht is op de woestijn en de eenzame kust. Een alternatief voor strandliefhebbers: rondvaartboten bieden ook sloepenshuttles van Saint-Florent naar de droomstranden van Plage de Lotu en Saleccia. Maar alleen al het Plage d’Ostriconi met zijn brede duinen is een reis waard!

Calvi

De citadelstad Calvi is de vierde grootste stad van Corsica en voor mij de mooiste van de Balagne. Met zijn jachthaven en pittoreske oude stad straalt Calvi gewoon de flair van een Italiaanse havenstad uit. Het beste uitzicht over de stad en de haven heb je vanaf de citadel. Hier kun je uren rondstruinen, nieuwe steegjes en uitzichten in de bovenstad ontdekken en de wind in je gezicht laten waaien. In de baai van Calvi ligt een vijf kilometer lang, vlak zandstrand, maar de platte rotsen onder de citadel nodigen uit tot (zon)baden.

Het kunstenaarsdorp Pigna

Waarschijnlijk het mooiste dorp van de Balagne is het middeleeuwse kunstenaarsdorp Pigna. De kenmerken van het dorp zijn de blauwe luiken en de vele kleine kunst- en ambachtswinkels. Pigna is autovrij, maar er is een grote betaalde parkeerplaats voor de ingang van het dorp, waar u gemakkelijk uw huurauto kunt parkeren en de smalle straatjes te voet kunt verkennen. Het dorp is echter het mooist bij zonsondergang. Dan strijk je het beste neer met een glas wijn en een kaasplankje in de kleine bar A Moresca, die aan de rand van het dorp ligt met een perfect uitzicht over de kust. Hetzelfde uitzicht heb je vanuit het naastgelegen restaurant A Casarella, dat ook een echte aanrader zou zijn.

Corsica – De mooiste bestemmingen in de Balagne en omgeving
Schuiven naar boven