Bouw je eigen planttafel

Tuinaccessoires

Op zoek naar een mooi plekje voor mooie potten en planten? Een mogelijkheid: koop een plantentafel. Maar hier hebben we een alternatief: met deze eenvoudige stappen creëer je in een mum van tijd een mooie en functionele plantentafel! Hoewel je dit soort tafels natuurlijk ook kunt kopen, bijvoorbeeld in een tuinset sale.

Het 95 centimeter hoge werkoppervlak van de planttafel is perfect voor het oppotten van planten. Zodra de tafel is gemonteerd, kunt u geborgen of goedkope hardware aan de rand van het werkblad bevestigen om tuingereedschap te bevestigen, of zwenkwielen aan de onderkant van de poten om de tafel mobieler te maken.

Gebruik pallets als materiaal

Voor deze DIY planttafel heb je houten pallets nodig. Het is het beste om de pallets te demonteren met een hamer. Pas op dat u de uiteinden van de planken niet beschadigt bij het demonteren. Selecteer de breedste, mooiste planken voor het aanrecht. Meet het overgebleven hout af – de afmetingen bepalen hoe breed de afgewerkte tafel kan zijn.

Gelijke planken

Gebruik een liniaal, potlood en verstek- of cirkelzaag om versplinterd hout te markeren en te verwijderen en de randen van de planken recht te maken. Snijd knopen en andere zwakke plekken in de planken af. Dit maakt de planttafel uiteindelijk stabieler.

Bouw de benen

Gebruik de palletvloer of 2×4 hout voor de poten. Aangezien de meeste pallets uit drie stukken van 2×4 zijn gemaakt, moet u een tweede pallet demonteren of twee palletstukken met schroeven verbinden om een ​​vierde poot te maken. Om de hoogte van het aanrecht te vergroten, gebruikt u de tafelzaag om een ​​inkeping van 20 cm te maken in elk van de twee 2×4 stukken (voor de achterpoten) en voegt u nog een ingekeept stuk toe om de gewenste hoogte van 150 cm te bereiken. Verbind deze twee ingekeepte stukken met schroeven en lijm als je wilt. Deze stukken kunnen afkomstig zijn van de 2×4 bodemstukken op de andere pallet, of uit 1x voorraad gesneden op de breedte van de pootstukken. Nadat u alle vier de achterpoten en verlengstukken hebt losgemaakt, verbindt u ze met schroeven.

Het frame

Begin met de twee achterpoten en bevestig een bord van 1 × 26 inch; dit zal de diepte van de bank zijn. Schroef het loodrecht op de binnenkant van de beenstukken, zodat de bovenkanten van de planken 37 inch van de vloer zijn. Schroef de andere voorpoot op het 1x stuk zodat je een configuratie hebt die lijkt op een kleine h. Herhaal dit proces zodat je twee identieke stukken hebt die als frames voor de linker- en rechterkant van je tafel zullen dienen.

Bevestig de schorten

Voeg een aanrechtblad toe aan de achterkant van de tafel om het te ondersteunen, plaats en bevestig vervolgens het voorste fasciabord of schort. Bevestig de voorpoten zodat deze overeenkomen met de dikte van de achterpoten. Draai de tafel om en bevestig de achterste rok om het frame te voltooien.

Blokken toevoegen

Meet de blokken en monteer ze op de achterpoten in de openingen net voor de achterskirt. Schroef het laatste aanrecht in deze blokken.

Het werkblad monteren

Selecteer uw aanrechtstukken, leg ze van voren naar achteren vlak tegen elkaar en schroef ze op hun plaats. Het voorstuk van het aanrecht kan de voorste rok enigszins overlappen als u dat wilt. U moet het laatste stuk op de juiste breedte en lengte knippen.

Monteer de steunen voor de onderste plank

Om de steunen voor de onderste plank te maken, bevestigt u twee 1x-stukken aan de voor- en achterpoten aan elke kant ongeveer 18 inch van de vloer. Om een ​​gelijkmatige hoogte van de plank te garanderen, kunt u tijdelijke afstandhouders bevestigen. Meet vervolgens de afstand tussen de bovenkanten van de afstandhouders en de bovenkanten van de plankdragers.

Monteer de onderste en bovenste planken

Schroef de onderste plankdelen vast. Gebruik 1x materiaal op dezelfde manier als bij het aanrechtblad. Voeg de bovenste plank toe en schroef deze in de bovenkant van de achterpoten.

De achterste lamellen toevoegen

Bevestig meer 1x planken om de achterste richels te vormen. Zorg voor een royale en gelijkmatige afstand tussen de planken, zodat u er in de toekomst dingen overheen kunt hangen. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de lamellen recht zijn.

Breedblokken snijden

Gebruik 1x materiaal, meet de lengte en knip twee blokken met uiteinden van 45 graden. Boor gaten in de randen om te voorkomen dat de blokken splijten wanneer u ze op hun plaats schroeft. Draai de bouten in de blokken.

Bevestig verstevigingsblokken

Plaats de verstijvingsblokken aan de binnenkant van de achterpoten. Schroef de schroeven in de achterpoten, het werkblad en de achterwand. Boor de schroeven voor het achterschort van buitenaf. Deze blokken voorkomen dat de planttafel heen en weer beweegt.

Maak het oppervlak glad en bevlek of schilder het

Verwijder eventuele ruwe, versplinterende gebieden met schuurpapier. Veeg de hele tafel af om het houtstof te verwijderen. Beits of verf de tafel. Als je de plantentafel schildert, breng dan twee lagen primer en twee lagen verf aan voor een duurzame afwerking.

Bouw je eigen planttafel
Schuiven naar boven